F-16 повторно популарни во САД

Американското воено воздухопловство наводно разгледува купување нови борбени авиони Ф-16.

Воздухопловните сили ги добија своите први Ф-16 во 1978 година, а оттогаш авионот е во постојана служба. Надградбите за странскиот пазар обезбедија нови авиони со модерна технологија подготвени да започнат. Американското воено воздухопловство сериозно размислува да нарача повеќе борбени авиони Ф-16, повеќе од 42 години откако службата го доби својот прв „Борбен сокол“. Воздухопловните сили, кои некогаш ветија дека повеќе нема да купат стар ловец, се чини дека го променија ставот. Екстремната цена на „невидливите“ ловци како Ф-35 веројатно има врска со нивниот став.

Според Aviation Week & Space Technology, Военото воздухопловство ги разгледува своите барања за 2020-тите и сериозно размислува за купување на повеќе F-16. Воздухопловните сили во моментот летаат над 900 F-16, вклучувајќи 783 единечни F-16С и 151 F-16D. Просечната возраст на флотата Ф-16С, според списанието „Воздухопловни сили“, е 28,7 години.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.