Жена измисли нов концепт на ракетен мотор на плазма

Д-р Фатима Ебрахими измисли нов концепт на ракетен мотор на плазма, што може да ги одведе луѓето на Марс и пошироко.

Уникатниот дизајн на погон на плазма може да им овозможи на леталата да патуваат до далечните планети и места многу побрзо отколку што можат сега.

Физичар кој работи во лабораторијата за физика за плазма во Принстон на Министерството за енергетика на САД ја дизајнираше ракетата што ќе користи магнетни полиња. Системот ќе испукува плазма честички – електрично наелектризиран гас – во вакуумот на вселената.

Според вториот и третиот закон за движење на Њутн, задржувањето на моментумот би значело дека ракетата е придвижена нанапред – и со брзини 10 пати побрзи од споредливите.

Додека сегашните докажани плазматски погонски мотори користат електрични полиња за придвижување на честичките, новиот дизајн на ракетата ќе ги забрза со помош на магнетно поврзување.

Овој процес се наоѓа низ целиот универзум, но за човештвото е највидлив на површината на Сонцето. Кога линиите на магнетното поле се спојуваат пред да се одделат, а потоа повторно ќе се спојат, тие произведуваат огромна количина на енергија.

Слична енергија се произведува во машините во форма на торус познати како токамакс, уред за магнетно ограничување кој е исто така водечки кандидат за реактор на нуклеарна фузија.

„Јас го размислував овој концепт веќе некое време“, рече главниот физичар во истражувањето на Принстон, д-р Фатима Ебрахими, чиј труд со детали за пронајдокот е објавен во „Журнал за физиката на плазмата“.

sky.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.