Со дрон ќе се поставуваат сателити во орбита

Сателитската достава не претставува врвна технологија овие денови. Во последно време се гледа како SpaceX го прави тоа секоја недела. Лансирањето обично започнува со ракета, што е скапо и одзема многу време.

Компанијата Aevum верува дека нивниот масивен дрон Ravn X може да го направи тоа подобро, за помалку пари.

Долг 80 стапки и висок 18, Ravn X е најголемиот дрон во светот според нив. Управуван од комерцијалниот софтвер дронот сам ќе лета до одредена висина, каде што би лансирал ракета за да испорача товар на мали сателити до ниската орбита на Земјата.

Компанијата Aevum рече дека веќе има обезбедено повеќе од една милијарда долари во договори за лансирање. Тоа вклучува договор со американските вселенски сили за испорака на 360 сателити во ниската орбита на Земјата. Тие потврдија дека тоа може да се случи веднаш уште оваа година.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.