Тимови на AH-64E со две беспилотни летала идентификуваат и напаѓаат цели

Американската армија соопшти дека спроведе тимска вежба без екипаж меѓу напаѓачкиот хеликоптер „Боинг АХ-64 Апачи“ и две различни беспилотни летала.

AH-64E , Textron Shadow RQ-7BV2 Block 3 тактички UAV и General Atomics MQ-1C успешно работеа заедно за да извршат ракетен напад од воздух во Јута минатата година во Октомври.

Пилотот на Апачи хеликоптерот ја презеде контролата врз сензорот на леталото RQ-7 наменето за извидување и гаѓаше кон целта. Потоа, MQ-1C истрела ласерска ракета AGM-114 Hellfire, успешно погодувајќи ја копнената цел од 15.000 стапки. Триото ги повтори вежбите со и без екипаж неколку дена подоцна, погодувајќи копнена цел со мини муниција.

Досега ваков тип на вежби јавно изведоа САД и Турција покажувајќи ја моќта на модерното вооружување.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.