Борбени авиони ќе користат беспилотни летала како ракети

Борбени авиони ќе носат беспилотно летало, што ќе им овозможи на авионите да достигнат и да допрат цели далеку од опсегот на постојните ракети.

Можностите за таков дрон отвораат свет на можности, вклучително и лансирање на дронот од други воени авиони, бродови, па дури и од копно.

ДАРПА додели договори за работа во прва фаза за програмата „Проект LongShot“ на Генерал Атомик, Локид Мартин и Нортроп Груман. LongShot „ќе ја зголеми можноста на преживување на платформите со екипаж, дозволувајќи им да бидат во опсег подалеку од непријателски закани, додека авионот со летало LongShot ефикасно го затвора отворениот простор за да направи поефикасни снимки“, вели ДАРПА во соопштение за печат.

Западот е во опасност да загуби битката со опсег. Ракетата AIM-120 AMRAAM, која е примарна ракета воздух-воздух, што ја користат САД и нејзините сојузници, има ефикасен дострел од околу 100 милји. Но, ракетата „Axehead“ на Русија е со проценет дострел од околу 124 милји, додека кинескиот PL-15 има приближно ист опсег и, наводно, користи побрз мотор.

Борбата со опсег е нешто што на стратешко ниво ќе ги судри интересите на светски сили и беспилотните летала стануваат најсофистицирана и најдобра можност за истражување.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.