лансирана руска „Сојуз“ ракета со достава за помош на астронаутите

Ракетата треба да испорача скоро 2,5 тони товар, вклучувајќи 600 килограми гориво за МСС, 420 литри вода за пиење и околу 1.400 килограми разновидна опрема и материјали, вклучително и опрема за контрола на бродот и системи за одржување на живот, производи за медицинска контрола и хигиена, облека и пакети за експерименти во вселената.

Ракетата-носач „Сојуз 2“ со товарен брод „Прогрес МС-16“ беше лансирано од космодромот Бајконур, носи залихи на руска храна и лепенки за пукнатини до Меѓународната вселенска станица.

Во станицата се наоѓаат и американски и руски астронаути.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.