Научниците од Сингапур развиваат уред за комуникација со растенијата

Истражувачи од Технолошкиот универзитет Нанјанг во Сингапур произведоа уред што може да спроведува електрични сигнали до и од растенијата, овозможувајќи комуникација со нив.

Уредот детално прикажан во два одделни истражувачки труда нема да ви овозможи да разговарате со лакмусово дрво, но може да следи како растението реагира на својата околина.

За да се постигне овој подвиг, истражувачите морале да откријат како да се измерат електричните сигнали што ги емитираат растенијата.

Вообичаено, електричната стимулација се прави преку електродите, но тие не можат да се користат во овој случај, бидејќи површината на постројката е преполна со испакнатини што им отежнува на електродите да останат поврзани.

За да се решат овој проблем, истражувачите развија електрода слична на гел што може да се закачи на површината на растенијата.


Повеќе на следниот линк:

https://www.guardianmag.press/2021/03/singapore-scientists-develop-device-to.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.