Научниците направија холограми кои можат да се допрат

Истражувачите развиле холограм што ви овозможува да посегнете и да го „почувствувате“ – за разлика од холодекот на „Ѕвездени патеки“.

Научниците од Универзитетот во Глазгов создадоа холограмски систем кој користи воздушни млазеви познати како „аерохаптици“ за да го реплицираат чувството на допир. Според Равиндер Дахија, истражувач кој работел на проектот, воздушните млазеви можат да овозможат да ги почувствувате „прстите, рацете и зглобовите на луѓето“. Тимот објави труд од нивните наоди во Advanced Intelligent Systems.

Со текот на времето ова може да се развие за да ви овозможи да запознаете виртуелен аватар на колега од другата страна на светот и навистина да го почувствувате нивното ракување. Тоа дури може да бидат и првите чекори кон изградба на нешто како холодек.

Слично како и претходните сензорни холограми за допир, аерохeптичкиот систем не бара рачен контролер или паметни ракавици за да се создаде чувство за допир. Наместо тоа, млазницата, која може да реагира на движењата на вашата рака, насочува воздух со соодветна количина на сила врз вас.

Дахија и неговиот тим го тестираа ова со интерактивна проекција на кошаркарска топка, за која рече дека „ може да се допре, да се тркала и да се одбие топката“.

Дахија се надева дека проектот може да се искористи за да се создадат прилично неверојатни искуства со видео игри – како и да им помогне на лекарите подобро да ги прегледуваат пациентите, без разлика каде се на Земјата.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.