Град кој наликува на научно-фантастичен филм

Неом – град како од sci-fi шоу којшто тек треба да се гради во Саудиска Арабија и да се насели до 2030.


Неом би се состоел од три дела: Trojan, Oxagon & New line, секој дел редефинира одреден аспект од нашето секојдневие: туризам, R&D, mobility.

На Блиски Исток би требало да се гради нов град со футуристичко име – Неом, еден од најголемите проекти во регионот. Тоа го најави неодамна саудискиот престолонаследник Мохамед бин Салман. Сето звучи фантастично: новиот, модерен град ќе биде изграден во пустината во северозападниот дел од кралството и би требало да биде населен повеќе од роботи отколку од луѓе. Неговата изградба би чинела околу 500 милијарди американски долари, но без вклучување „традиционални“ инвеститори, туку само „визионери, кои сакаат да создадат нешто сосем ново.“

32-годишниот принц се смета за најмоќен човек во Ријад и решен е во своите настојувања да го модернизира кралството. Не само економски, туку и општествено.

Пешачкиот град ќе има милион жители и ќе биде долг 170 километри. Ќе се обиде да ја зачува скоро целата природа што се наоѓа на локацијата што се наоѓа на северозапад на кралството.

Плановите за градот не вклучуваат автомобили или улици и „нула емисии на јаглерод“, рече принцот Мухамед. Изградбата ќе започне пред крајот на март Принцот Мухамед, кој е претседател на управниот одбор на компанијата Неом, рече дека „Лајн“ е дизајниран да им овозможи на жителите „да ги исполнат сите свои дневни потреби во рок од пет минути пешачење“. Градот може да се патува од крај до крај за 20 минути, рече тој.

„Градовите им дадоа предност на луѓето на машините, автомобилите и фабриките … Дури и во градовите кои тврдат дека се најнапредни во светот, луѓето поминуваат години од животот патувајќи“, рече принцот Мухамед.

“Зошто треба да прифатиме да губиме години живот на патување за работа? Зошто би ја жртвувале природата за развој?”

Саудискиот престолонаследник го објави THE LINE, појас од 170 километри хиперповрзани идни заедници, без автомобили и патишта.

„Ние мора да го трансформираме концептот на конвенционален град во футуристички“, рече тој.

Градот ќе се напојува 100 проценти од обновлива енергија, а инфраструктурните трошоци би биле за 30 проценти поевтини во споредба со традиционалните градови.

Принцот Мухамед рече дека повеќе детали за проектот ќе бидат откриени понатаму. Саудиската новинска агенција соопшти дека градот ќе биде „појас од 170 километри на хиперповрзани идни заедници“ и ќе има „решенија за ултра-брз транзит и автономна мобилност“.

„Сите основни дневни услуги, како што се училиштата, медицинските клиники, забавните установи, како и зелените површини, ќе бидат на пет минути пешачење“, објави агенцијата.

Неом е водечки проект на Саудиска Арабија по диверзификацијата на нафтата, познат како Визија 2030, кој се обидува да ја намали зависноста на земјата од јаглеводороди. Тој е под надзор на Фондот за јавни инвестиции и се очекува да создаде стотици илјади работни места и да придонесе десетици милијарди долари во БДП на кралството.

Неом зафаќа површина од 26.500 квадратни километри. Ќе вклучува градови, пристаништа и деловни зони, истражувачки центри, спортски места, забавни локации и туристички дестинации. Поголемиот дел од изградбата ќе се изврши во текот на следната деценија, со цел да се сместат еден милион жители до 2030 година.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.