Проценка за настаните на руската инвазија во Украина на 31.03.2022

Украинските сили изведоа неколку локални контранапади околу Киев, во североисточна Украина, и кон Керсон на 31 март, успешно вршејќи притисок врз руските сили и настојувајќи да ја нарушат тековната ротација на руските трупи.

Украинските сили северозападно од Киев ги потиснаа руските сили северно од автопатот Е-40 и најверојатно ќе ги нападнат Буча и Хостомел што ги контролираат руските сили во наредните денови. Украинските сили ги искористија ограничените руски повлекувања источно од Бровари за да ја вратат територијата околу Киев и Чернихивската област. Украинските сили изведоа контранапади кон Суми и во изминатите 24 часа. Конечно, украинските сили спроведоа ограничени контранапади во северниот дел на Х(К)ерсонската област. Руските сили извршија само офанзивни операции во Донбас и против Мариупол во последните 24 часа и не постигнаа голем напредок. Руските напори за прераспоредување на оштетените единици од оските Киев и Суми во источна Украина веројатно нема да им овозможат на руските сили да постигнат големи придобивки.

Русија продолжи да ги повлекува елементите на 35-та и 36-та армија на комбинирано вооружување и 76-та дивизија за воздушни напади од нивните позиции северозападно од Киев во Белорусија за пополна и веројатно дополнително прераспоредување во источна Украина. Сепак, овие единици најверојатно се тешко оштетени и деморализирани. Внесувањето на оштетените единици на Источниот воен округ директно во операциите во источна Украина – доминантно спроведени од Јужниот воен округ – најверојатно ќе се покаже како неефикасно и дополнително ќе воведе дополнителни предизвици за командата и контролата на руската војска на истокот. Руските сили најверојатно ќе се обидат да ги задржат своите сегашни линии на фронтот околу Киев и во североисточна Украина и ќе продолжат да се вкопаат на овие фронтови; нема никакви показатели дека руските сили целосно се откажале од заземената територија.

Сепак, украинските контранапади веројатно ги попречуваат руските напори за прераспоредување и обновување на нивните сили и ќе продолжат во наредните денови. Украинските сили успешно изведоа локални контранапади околу Киев, кон Суми и во Х(К)ерсонската област и најверојатно ќе заземат понатамошна територија – особено северозападно и источно од Киев – во наредните денови. Русија ги повлекува елементите на своите оштетени сили околу Киев, Чернихив и Суми за прераспоредување во источна Украина, но овие единици веројатно нема да обезбедат одлучувачка промена во руската борбена моќ. Украинските сили продолжија да ги одбиваат руските напади низ Доњецката и Луганската област, а руските сили не успеаја да заземат територија во изминатите 24 часа.

Руските сили продолжуваат да напредуваат во Мариупол. Однапред планираниот пролетен нацрт на Русија ќе започне на 1 април и не изгледа различно од типичниот руски воен циклус. Новоизготвените регрути нема да ѝ обезбедат на Русија дополнителна борбена моќ за неколку месеци. Кремљ најверојатно ги забрзува напорите за формирање квази-државни ентитети кои ќе управуваат со окупираната украинска територија.

Влегуваме во неизвесна проллет и најверојатно во многу жешко лето. Воените дејства не прекинуваат и покрај големите жртви на двете страни. Тоа е знак дека тешко ќе се дојде до решение доколку една од страните не успее да надвладее.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.