дронови без бучава стапуваат на сцена

Замислете електричен дрон со нула емисии и без бучава.

Овој дрон ќе може да се впушти насекаде – да биде практично скриен – и да се користи за различни апликации од пребарување и спасување до воени операции.

Тој сега е тука, и работи на јонски погон.

Минатиот месец, технолошкиот стартап со седиште во Флорида, наречен Недефинирани технологии, го откри новиот естетски дизајн на неговиот тивок дрон на ЕТОЛ, наречен Silent Ventus, кој се напојува со јонски погон.
„Silent Ventus е живописен пример за нашата намера да создадеме одржливо, прогресивно и помалку бучно урбано опкружување“, рече Томас Прибаниќ, основач и извршен директор на недефинирани технологии.

„Дизајнот нè приближува до нашиот финален производ и ни овозможува да ја покажеме двојната употреба на нашата технологија“.

Развојот на дронот е во тек веќе некое време. Во декември 2021 година, дронот направи голема пресвртница. Тој направи лет од 2 минути и 30 секунди, каде беа тестирани неговите перформанси, динамиката на летот, издржливоста и нивото на бучава.

Инженерите што ги водеа тестовите известија дека времето на летот на леталото се зголемило пет пати од претходната верзија и генерирало нивоа на бучава помали од 85 децибели. Прибаниќ тогаш изјави дека дронот е чекор поблиску до пазарот.

Според веб-страницата на Undefined Technologies, дронот денес „користи иновативни принципи на физиката за да генерира нивоа на бучава под 70 dB“. Ова ќе го направи идеален за употреба низ САД, каде што прифатливите нивоа на бучава за станбени, индустриски и комерцијални зони се движат од 50 до 70 dB.

Во воени услови ќе донесе пресврт на војувалиштата.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.