Кинеските научници ќе го проучуваат Тритон

Се чини дека Нептун е одговорот на сите мачни прашања за потеклото на нашиот Сончев систем. И кинеските научници препорачуваат мисија „Нептун Eксплорер“ на нуклеарен погон да го проучува ледениот џин, неговата најголема месечина (Тритон) и другите негови сателити и прстени.

Еден научен труд на Кинеската Национална вселенска агенција (CNSA), Кинеската академија на науките (CAS), Кинеската управа за атомска енергија, Кинеската академија за вселенска технологија и повеќе универзитети и институти предвидува проучување на сè од тритоновиот дијамантски дожд; природата и положбата на неговата прото-ѕвездена маглина по што се роди нашиот Сончев систем ; необичности за најголема месечина Тритон за која научниците веруваат дека била исфрлена од надворешниот Сончев систем и била повлечена во орбитата на Нептун.

Се претпоставува дека Тритон на крајот ќе се распадне, формирајќи ореол околу Нептун или судир со него.

По Војаџер 1 на НАСА,кинеското вселенско летало ќе биде првото што ќе стигне до надворешниот Сончев систем. Војаџер 1 беше лансиран во 1977 година и, за 44 години, полета за да стигне до хелиосферата. Не е тоа само достигнување само по себе, туку природна последица на вселенското летало кое не требаше да се врати на земјата, патувањето беше фасцинантно колку и застрашувачко.

За неколку години, Војаџер го премина „орт облакот“ и излезе од Сончевиот систем, стигнувајќи до далечини што никој никогаш не го поминал.

Следниот Соларен систем е Алфа Кентаур. Мали се шансите да тргне веднаш на својот пат. Дури и да се случи, ќе бидат потребни 6.000 години со сегашната брзина за да се стигне таму.

Дотогаш ќе се очекува дека луѓето ќе влезат во цивилизациска скала од типот II, мерка за напредокот на чувствителна цивилизација предложена од рускиот астроном Николај Кардашев во 1964 година.

Цивилизацијата од тип I ја собрала целата енергија на својата матична планета, додека типот II го колонизирала својот Сончев систем поради неговата сурова глад за ресурси. Типот III природно е галактичка цивилизација, контролирајќи ги планетите и ѕвездите низ стотици милиони светлосни години.

Моќта што ја командува би била застрашувачка. Но, тука, исто така, физиката често се отфрла како научна фантастика, нешто на што астрофизичарот Карл Саган се жалеше дека повеќе не ги интриганира возрасните.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.