Лекција кoја Кина ќе треба да ја научи-молскавичен носач на авиони

Пекинг треба внимателно да го следи новиот поморски борбен концепт што го демонстрираа САД, кој може да ги претвори амфибиските бродови во мали носачи на авиони, додавајќи моќ и флексибилност на морнарицата на нацијата, велат аналитичарите.

„Концептот на молскавичен носач “ го демонстрираа американската морнарица и маринци во вежба од 30 март до 8 април кога 20 нејзини авиони F-35B Lightning II беа управувани од амфибиски јуришен носач – USS Tripoli од американската класа за прв пат, според соопштението на Маринскиот корпус.

Вежбата покажа дека американската војска може да управува со носачи на амфибиски напади со авиони од петта генерација, претворајќи ги бродовите во помали носачи на авиони.

Пристапот беше постепено развиен на претходната стратегија, која користеше амфибиски јуришни бродови за поддршка на AV-8B Harriers, авион за напад врз копно со еден мотор, способен за вертикално или кратко полетување и слетување.

Способен и за вертикално полетување и слетување, F-35B е повеќенаменски борбен авион со едно седиште, едномоторен и за сите временски услови, наменет да ја потврди воздушната супериорност и да изведува ударни мисии.

Комбинирањето на повеќенаменски борбени авиони со супериорност во воздухот со јуришен брод ќе им даде на САД повеќе опции кога користат воздушни сили на море, рече Џејмс Босботинис, специјалист за одбрана и меѓународни прашања.

Босботинис рече дека концептот на молскавичен носач се обидел да ги искористи подобрените воздухопловни капацитети на новите амфибиски јуришни бродови од американската класа за поддршка на воздушна група Ф-35Б, за разлика од вообичаената мешавина на хеликоптери, авиони за поддршка на напад и борбени авиони.

„Молскавичниот носач може да ги надополни операциите на носачите на американската морнарица во одредена област или да послужи како алтернатива на носачот ако вториот не е потребен или достапен“, рече Босботинис, додавајќи дека концептот на ваков носач може да обезбеди дополнителни палуби за САД како земјата се обидува да развие дистрибуирана поморска моќ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.