За прв пат американско оружје се користи успешно од руски машини

Американските власти им префрлија на украинските вооружени сили неодредени „противрадијациски ракети“ кои можат да ги лансираат од некои од нивните постоечки авиони.

Иако не кажаа каков тип на проектили им биле доделени на Украинците, на некои од сликите на социјалните мрежи се прикажани очигледните остатоци од ракета АГМ-88 со голема брзина (ХАРМ) за која се вели дека е истрелана врз руска позиција. Можете да прочитате повеќе за она што веќе го знаеме за потенцијалната употреба на AGM-88 во Украина во овој неодамнешен извештај за Воената зона.

Против-радијационите проектили (АРМ) ги детектираат емисиите на непријателските радиофреквенции, првенствено од радарските инсталации кои припаѓаат на непријателските системи за противвоздушна одбрана и ги уништуваат или оневозможуваат.

Новиот пакет за воена помош на САД за украинските вооружени сили, би можел да има вредност до 1 милијарда долари. Овој конкретен пакет помош вклучува дополнителни ракети со воден ракетен систем за повеќекратно лансирање (GMLRS) за употреба во артилериски ракетни системи со висока подвижност и прецизност (HIMARS) обезбедени од САД, неодредена муниција заедно со напредни ракетни системи земја-воздух (NASAMS) од Норвешка. Американските власти обезбедуваат дополнителни противтенковски ракети Javelin и многу повеќе.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.