Русија би можела да употреби тактички нуклеарни боеви глави

Иако се способни за значително уништување, ова тактичко нуклеарно оружје е со помала уништливост – или експлозивна моќ – и е наменето за употреба на бојното поле против воени инсталации или концентрации на војници и опрема, за разлика од употреба против нуклеарни цели како што се ракетите кои се интерконтинентални ICBM, кои може да гаѓаат командни и контролни јазли и или центри за население (на пример, градови).

Се верува дека Русија може да го распореди ова оружје на повеќе тактички системи, вклучително и балистички ракети со краток дострел или со среден дострел, торпеда и противбродски ракети. Навистина, се очекува дека новото руско хиперсонично оружје како кинжал може да биде и со двојна способност (т.е. конвенционално или нуклеарно вооружено).

Земји со нуклеарно оружје, вклучително и Русија, рекоа дека нуклеарна војна никогаш не може да се добие и затоа никогаш не треба да се води. Сепак, постои длабока загриженост меѓу креаторите на политиката и безбедносните аналитичари надвор од Русија за тоа дали Москва целосно ја прифаќа таа идеја или тоа е само згодна дипломатска реторика.

Исто така, зголемена загриженост предизвикува руската воена доктрина поврзана со нуклеарното оружје на бојното поле, познато како „ескалација до деескалација“. Оваа тема е од особено интерес во моментов со војната во Украина која трае од крајот на февруари 2022 година. Посебно опасноста доаѓа со губитоците кои Русија ги има на Харкивско боиште каде цела една дивизија е уништена и вратени под контрола се над 30 града на украинско управување. Фактот стои дека Русија нема да сака да биде понижена и можеби крајна нужност на употреба е доколку навистина Украина ја добие војната и тргне на враќање на Крим кого Русија го сваќа буквално како дел од своја територија. Тоа е опасна мамка за Украина бидејќи анектираниот Крим може да доведе до уставна можност во Русија на употреба на нуклеарно оружје поради неможност да се одбрани на конвенционален начин нејзина територија.

Ако се прашаат, многу Американци и Европејци веројатно веруваат дека Соединетите Држави и Русија се прилично изедначени во однос на бројот на нуклеарно оружје што двете страни ги имаат во својот арсенал. Иако нивните верувања се сосема разбирливи, тие не се целосно точни.

Според билатералниот Договор за намалување на стратешкото оружје од 2010 година – познат и како Нов СТАРТ – Соединетите Американски Држави и Русија имаат сличен број распоредени стратешки (т.е., нуклеарно оружје со долг дострел): по 1.550 распоредени нуклеарни боеви глави. Но, не целото нуклеарно оружје на Вашингтон или Москва е покриено со Новиот СТАРТ.

Навистина, Русија има речиси предност од 10:1 во однос на Соединетите Држави и НАТО во нестратешкото (т.е., нуклеарно оружје со низок и краток дострел) (NSNWs).

Проценките засновани на отворени извори проценуваат дека Русија има околу 2.000 NSNW. Слично се оценува дека САД и НАТО имаат околу 200 NSNW во својот арсенал. Се претпоставува дека половина од оружјата на САД и НАТО се наоѓаат во Соединетите Држави, а половина се базирани во Европа како дел од нуклеарните сили на НАТО.

Доколку дојде до таква војна тогаш навистина Украина доколку нема одговор на таквиот удар ќе изгуби многу војници но и цивили а следни на ред би дошле и други држави кои ќе се спротистават на Руската политика. За жал тоа би била трета светска војна без употреба на големи нуклеарни оружја туку со мали тактички нуклеарни бомби со кои ќе се влее страв на населението во цел свет. Ова сценарио доколку се случи може да го стави целиот свет во една мрачна ера на нуклеарна зима каде ќе нема ни победници ни губитници.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.