Пресвртница на воените дејствија на Украинското војувалиште

Кога ќе се напишат историите за војната во Украина, месец септември 2022 година веројатно ќе претставува значајна пресвртница во конфликтот.

На 21 септември, рускиот претседател Владимир Путин ја објави својата одлука „да го поддржи предлогот на Министерството за одбрана и Генералштабот за делумна мобилизација“. Неговиот говор го отвори патот за мобилизација на стотици илјади дополнителни руски војници за војната во Украина. Неговата формулација побарува високи руски воени лидери да преземат одговорност за неуспесите во војната.

Командантите на руската армија гледаа како нивната војска полека, но сигурно исчезнува. Русија загуби огромен број на војници меѓу нив убиени, ранети и заробени. Оние кои се борат во Украина се во борба речиси 8 месеци. Сега руската армија е шуплива и исцрпена сила на која и треба ротација, невозможна задача без мобилизација.

На 30 септември, Путин објави анексија на четири украински провинции. Полн со нуклеарни закани и гнев против Западот, главната публика на говорот на Путин беа неговите домашни конституенти. Путин, исто така, го искористи говорот како ажурирање на војната, а пораката дека рускиот напредок досега е значаен.

Во текот на последните неколку месеци, операциите на украинските сили обезбедија поголема помош од Западот, вклучувајќи го и важниот ракетен систем ХИМАРС. Руските трупи не успеаја да постигнат значителен напредок, а Русија претрпе неколку стратешки неуспеси, вклучително и губењето на бродот „Москва“, како и нападите врз нејзината поморска воздухопловна база Саки на Крим и мостот Керч на Крим.

Харков и Керсон се местата каде што беше изгубен секој преостанат руски моментум во оваа војна. Септември и почетокот на октомври е приказна за две украински кампањи, како и за двајцата високи украински воени команданти кои ги водеа овие кампањи.

Од почетокот на нивната инвазија, руската војска беше принудена од Украинците постојано да ги преоценува своите стратешки цели. Ова не е невообичаено во војување. Додека политичките цели го обликуваат како се води војната и какви битки се водат, исто така битките ги преобликуваат политичките цели. Украинскиот отпор и нивниот пораз на Русите на северот на земјата на почетокот на војната, ја откачија севкупната руска кампања за Украина.

Ова е резултат на добро промислена украинска воена стратегија. Украинците, преку различни индиректни напади, информативни операции, уништување на руската логистика и команданти и тешката блиска борба, ја прифатија корозијата на рускиот физички, морален и интелектуален капацитет за борба.

Британскиот воен историчар и теоретичар, Басил Лидел Харт го опиша ова како индиректен пристап. Тој напишал како „ретко се постигнувале ефективни резултати во војната, освен ако пристапот имал таква индиректност што на противниците им обезбедува неподготвеност да го исполнат“.

Украинците јасно го проучуваа овој пристап внимателно. Тие ги нападнаа најслабите системи за физичка поддршка на руската армија во Украина – комуникациски мрежи, логистички патишта за снабдување, задни области, артилерија и високи нивните командни пунктови. Во почетните битки за Киев и Харков, Украинците беа во можност да се борат со Русите, бидејќи тие беа во можност да навлезат во задните делови на Рускат армија и да уништат делови од нивната логистичка поддршка. Сето ова, исто така, имаше значително влијание врз рускиот морал. Украинците физички и морално ја кородираа северната руска експедиција над Киев и ги принудија да се повлечат од Украина.

Од почетокот на војната, раководител на овие напори беше генералот Валериј Залужњи. Назначен од претседателот Зеленски да воведе нова генерација воени лидери, Залужни се покажа како одлучувачки, но иновативен лидер од типот што се бара кога една помала нација мора да се бори со поголем предатор. Тој, исто така, покажа талент за назначување талентирани потчинети генерали, давајќи им насоки и потоа дозволувајќи им да продолжат со работата. Токму оваа командна филозофија од врвот, во комбинација со воената стратегија на корозија, ги обезбеди сигурните основи на оперативниот успех во Керсон и Харков.

Надвор од политичкото значење, Керсон е важна воена цел. Таа обезбедува тампон за Русија доколку сака да го задржи Крим, како и лансирна рампа за секое следно руско напредување кон Одеса. За Украинците, повторното преземање на Керсон го запира секое напредување кон Одеса мртво и обезбедува терен за последователни операции за повторно заземање на Крим од Русија. Керсон содржи и важни транспортни центри кои ги овозможуваат овие операции.

По неговото заземање, во Керсон се случија низа мали битки напред-назад без да имаат одлучувачко влијание врз војната. Сепак, од јули оваа година, стана јасно дека Украинците полека, но намерно преземаат напади од мали размери преку линијата на фронтот во Керсон за да добијат разузнавачки информации за руските диспозиции, да ја нападнат руската логистика и да убијат високи руски лидери. Овие воени операции на Украинците беа поддржани со партизански активности во градот Керсон.

Регионот Харков беше сцена на жестоки борби уште од почетокот на руската инвазија. Непосредно до рускиот град Белгород преку границата, Харков беше важна политичка и воена цел за Русите. Беше под интензивно бомбардирање во февруари, март и април, а Русите речиси успеаја да го опколат. За малку. Во мај, Украинците спроведоа контраофанзива во регионот Харков, што ги турна Русите надвор од артилерискиот дострел на градот Харков и назад кон руската граница. До средината на мај, битката за Харков беше завршена. Украинците го обезбедија својот втор по големина град.

Оттогаш, спорадични битки и престрелки се случиле северно и источно од градот. На моменти се разменувале мали делови од територијата, но ретко кога овие битки биле одлучувачки. Но, додека сето ова се случуваше, Украинците развиваа поголем оперативен дизајн кој ќе содржи серија офанзиви низ целата земја против распространетата и слабеењето на руската војска.

Оперативниот дизајн е важна компонента на воената професија. Преку добар оперативен дизајн воените команданти и нивните штабови ги редат и оркестрираат тактичките цели и дејства на воените сили на терен за да ги исполнат посакуваните стратешки и политички резултати. Тоа е невообичаено комплициран процес, кој бара години развој на експертите кои планираат и водат такви активности. Исто така, бара јасна приоритизација на ограничените средства како ХИМАРС, воздушна поддршка, инженери и електронско војување и масовно складирање на логистичка поддршка. И за да се комплицираат работите, овие активности треба да се спроведуваат во тајност за да се спречи непријателот да знае каде може да се случат офанзиви. Изненадувањето и измамата се критични.

На 6 септември, Украинците избија од нивните собирни области и упаднаа во руските одбранбени линии во Харков. Во период од шест дена, силите предводени од генералот Сирскиј повторно зазедоа десетици населби на Украинците и ги принудија Русите да се повлечат зад бариерата што беше реката Оскил. Беа заробени и маси руска опрема и муниција кои ќе бидат пренаменети за следната фаза од оваа офанзива.

Украинците и Русите се ангажирани во брутални напори да го контролираат југот. Двете страни ја разбираат нејзината важност за иднината на украинската држава. Додека тесните борби продолжуваат низ регионот, украинските длабоки напади ја уништуваат и руската логистика. Русите продолжуваат да обезбедуваат засилувања на југ, како и да градат понтонски мостови преку Днепро за да ги надополнат и зајакнат своите трупи на западниот брег. Додека Украинците сега имаат предност, ова е кампања која допрва треба да се води.

Украинските јужни и североисточни кампањи продолжуваат да се развиваат. Иако овие може да изгледаат како „ненадејни“ откритија, тие всушност се резултат на долга серија оркестрирани акции на југот и североистокот на Украина, како и во доменот на стратешки информации. Тие меѓусебно ги зајакнуваат воените операции кои се дел од поширок оперативен дизајн.

Украинците, веројатно уште од почетокот на војната, имаа широк севкупен оперативен дизајн со потенцијални операции на југ, североисток – и на други места. Сепак, нивното лансирање не се засноваше само на времето, туку и на тоа кога се појавија можностите. Откако се справија со непосредната закана за нивниот главен град и опстанокот на нивната земја во февруари и март, тие можеа да започнат со планирање на подолготрајна кампања за враќање на нивната нација од руските освојувачи.

Притоа, Украинците полека собраа резерви што ги издвоија за планирани офанзиви – и за искористување на можностите. Создавањето на овие бараше добро разбирање на ризикот, измамата, оперативната безбедност и логистичкото складирање.

Украинското извидување во двата региони започна пред неколку месеци. Извидувачка битка имаше за цел да добие разузнавачки информации, а истовремено да ги негира информациите на руските разузнавачки елементи. Оваа извидничка битка, водена од копнени, воздушни и електронски борбени единици, дава слика за земјата, непријателските распореди, резервите, клучните транспортни правци и логистиката. Овие рани акции го обликуваа веројатното идно бојно поле и ги ставија Русите во дилема за тоа каде да ги распоредат своите оскудни засилувања. Добивањето на оваа извидничка битка пред кампањата е суштински дел од спречувањето изненадување и препознавањето на непријателските слабости за искористување.

Руската армија се чини дека засега нема одговор на тоа што постигнале Украинците во изминатите три месеци. Неодамнешните ракетни напади низ Украина по нападот на мостот Керч нема да имаат речиси никакво влијание врз воената кампања. Украинците одговорија на прашањата од почетокот на оваа година за тоа дали би можеле да водат офанзива исто како што би можеле да се бранат. Тие го направија тоа на најзвучните начини. Украина ја разбива руската армија и има развиено мајсторство во модерната војна што многумина ќе се обидат да се угледаат.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.