Адмирал на американската морнарица: Украина е само загревање

Високиот поморски офицер задолжен за американската нуклеарна тријада вели дека сегашните светски тензии предизвикани од руската војна против Украина би можеле да бидат чин на отворање за поголем конфликт за кој САД мора да се подготват.

Во забелешките на Годишниот симпозиум на Поморската подморничка лига за 2022 година, командантот на стратешката команда на САД, адмирал Чарлс Ричард рече дека украинската криза „е само загревање“.

„Големото доаѓа, и нема да помине многу долго пред да се тестираме на начини на кои не сме биле тестирани долго време“, рече тој.

Ричард рече дека „нивото на одвраќање“ на американските сили против Кина – главен конкурент и противник – „полека тоне“ бидејќи Кинезите успеале да изградат и распоредат повеќе „способност на терен“ со побрзо темпо од нивните американски колеги .

„Како што тие криви продолжуваат, нема да биде важно колку е добар нашиот [оперативен план] или колку се добри нашите команданти или колку се добри нашите “коњи” – нема да имаме доволно од нив. И тоа не е многу мал проблем“, рече тој, иако додаде дека американските подморнички сили остануваат „можеби единствената вистинска асиметрична предност што сè уште ја имаме против нашите противници“.

Во август, началникот за поморски операции, адмирал Мајк Гилдеј, изјави за конзервативната тинк-тенк фондација Херитиџ дека најзначајната бариера за зајакнување на американските поморски капацитети е „индустрискиот капацитет што е ограничен“.

Последователните бранови на затворање на базите и кратењата на буџетот за одбрана ги наведоа САД да ги затворат поморските бродоградилишта во сопственост на владата и да префрлаат сè поголема одговорност на приватните изведувачи, оставајќи многу помалку капацитети способни за изградба или одржување на воени бродови отколку што беа достапни за време на претходните конфликти.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.