Кина лансираше таен објект во вселената

Тајниот кинески вселенски авион за повеќекратна употреба лансираше објект во орбитата, според податоците за следење од САД.

Кина го изврши второто лансирање на своето „експериментално вселенско летало за повеќекратно користење“ од Џиукван, пустината Гоби со ракетата Long March 2F во август.

Леталото сега е во орбитата веќе 90 дена. Пред две недели леталото се подигна на својот перигеј – или точката во текот на орбита во која леталото е најблиску до Земјата – за да се префрли на речиси кружна орбита од 597 на 608 километри.

Во најновиот развој 18-та ескадрила на Space Force следеше објект блиску до вселенскиот авион. Базата на податоци Space-track.org додаде нов запис за објект во слична орбита.

Објектот – чија природа е непозната – веројатно е во многу непосредна близина на вселенското летало и на тој начин е внесен во базата на податоци само штом може да се забележи дека е посебен, дискретен објект со високо ниво на доверба и непозната мисија.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.