Баровите и Рестораните се најопасни места за ширење на Ковид 19

Пандемијата КОВИД-19 веќе го киднапираше подобриот дел од 2020 година, но многу луѓе – вклучително и научници – се особено загрижени за зимските месеци .

Причината? Како што температурата опаѓа и деновите стануваат пократки, толку повеќе луѓе ќе комуницираат во затворени простории, и често на места со слаба вентилација и подолго време. Згора на тоа, децата од универзитетите во Европа ги преплавуваат нивните родни места директно од нивните преполни студентски домови, каде што вирусот се ширеше, честопати без симптоми, во текот на есенскиот семестар.

Ресторани со целосна услуга (оние кои примаат нарачки и доставуваат храна до масите) се далеку едни од најризичните места за пренесување на КОВИД, според една студија од Универзитетот Стенфорд. Студијата ги анализираше секојдневните модели на движење на 98 милиони Американци (како што се гледаат во податоците на нивните мобилни телефони GPS) преку половина милион различни места во текот на три месеци во обид да се утврдат видовите места кои се способни за предизвикувајќи најмногу инфекции со КОВИД-19, доколку се отвори повторно без ограничување.

Повеќето инфекции се јавуваат на мали места каде многу луѓе се во контакт подолг временски период, изјави водечкиот автор на студијата , Јонгчен Чанг за Health Digest. Најголем потенцијал да предизвика вирусно ширење беа рестораните со целосна услуга. А, тоа, рече Чанг, се должи на огромниот број луѓе вклучени во обезбедувањето услуги на клиентите и на должината на времето на луѓето кои имаат тенденција да остануваат во рестораните.

„Баровите се навистина проблематични“, истакна д-р Ентони Фаучи, раководител на Националниот институт за алергии и инфективни болести, во неодамнешното интервју. „Морам да ви кажам, ако погледнете некои епидемии на ширење што ги видовме, тоа е кога луѓето одат во кафеани, преполни се. Покрај тоа, ЦДЦ откри дека употребата на алкохол може да ја смени проценката кај луѓето, што го отежнува практикувањето на безбедносните мерки КОВИД-19.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.